vineri, 3 mai 2013

Ce şi cum facem

vineri, 3 mai 2013
După cum aţi observat, probabil, săptămână asta am fost aşa predispusă la cercetare şi informare. Aşa că am să continui trendul, mai ales că trecem prin nişte zile cu oarece semnificaţie culturalo - religioasă. Zile despre care nu prea (mai) ştiu nimic, în afară că n-ai voie să lucrezi, să te distrezi şi că trebuie să mănânci de post. Dau vina pe faptul că nu sunt o persoană prea bisericoasă şi din cauza asta nu prea ştiu ce şi cum se întâmplă zilele astea, dar, din păcate - if you know what I mean - e o chestie de cultură generală...lipsă :)).
Acuma e prea târziu, dar am să pomenesc şi de restul zilelor de dinainte de Vinerea a Mare, că mi-e ruşine să intru direct în pâine (am voie?). Or fi bune informaţiile despre pentru la anu', dacă l-om prinde, Doamne-ajută!
Aşadar, în Săptămâna Mare, asta în care ne aflăm acum, tradiţia cere să se facă curat prin case, gospodării, etc., ca-nainte de fiece mare sărbătoare, pe care n-o putem întâmpina oricum.
În Joia Mare, adică aşa cum a fost ieri, se petrec lucruri paranormale, la limita ocultului, pentru că, se pare, 'ăi de nu mai sunt vin în vizită acasă ( nu ăia din Spania sau Italia, ăialalţi plecaţi mai departe oţăr') şi trebuie întâmpinaţi cu focuri făcute din plante magice, care să le încălzească sufletele şi să-i facă să se simtă bine veniţi acasă. În Joia Mare se vopsesc ouăle, se coc cozonacii, pasca şi se împărtăşesc cei care au ţinut post. De asemenea, se spune că nu trebuie să dormi în după-amiaza Joii Mari, pentu că vei fi leneş tot anul. Mna, prea târziu :)).
În Vinerea Mare, adică azi, cum ar veni, se ţine post negru în aminitirea răstignirii lui Iisus. Tradiţia spune că în dimineaţa Vinerii Mari, oamenii obişnuiau să alerge prin rouă şi să se scalde în ape curgătoare, pentru a fi sănătoşi tot anul. Sună distractiv. În Vinerea Mare nu se spală, nu se coase, nu se coace. Nu se mănâncă urzici, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici în ziua asta şi nici nu se foloseşte oţet, pentru că atunci când a fost pe cruce, buzele i-au fost udate cu oţet. Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an bogat.
În Vinerea Mare, fetele nemăritate (!!!) fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă. Oare funcţionează şi dacă-s făcute pe Facebook? Sau care e procedura? Trebuie să mă interesez, că mai un pic şi se duce ocazia şi pe urmă mai tre să aştept înc-un an :)).
În Sâmbăta Mare, adică mâine, se pregătesc mâncărurile şi se sacrifică miei sau invers.
Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi - nu ştiu care categorie, mai exact :)). Iar fetele nemăritate (!!!), care păstrează cojile, grăbesc căsătoria - asta cred că e valabil doar dacă au făcut vrăjile alea în Vinerea Mare, că altfel cel mult pot grăbi căsătoria altora.

Cam despre asta e, în mare, vorba. Spor la treabă şi ne mai auzim până când o să trebuiască să ne urăm diverse.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Pocket