Pentru că încet-încet vremea se încălzeşte şi în curând vor reîncepe ieşirile la pădure, iarbă, bălăceală (dacă nu au început deja) revin cu subiectul care a creat destulă panică în ultima vreme: căpuşele. Dacă până acum am scris doar articole generice pe aceasta temă, acum am pentru o voi o serie de măsuri pe care le puteţi lua în caz de nevoie. Am primit aceste măsuri pe e-mail şi vreau să le împărtăşesc cu voi aici. Să trecem la treabă! :))
Se pare că aceste măsuri se pot lua indiferent de stadiul în care se află căpuşa - fie că e doar o pată negră sau deja e cât un bob de fasole.
Untura solidă. Dacă o căpuşă s-a prins în pielea voastră, acoperiţi-o cu un strat gros de untură solidă. Untura nu permite pătrunderea aerului, aşa că, după 2-3 minute căpuşa se va sufoca şi va scoate capul din piele. Dacă totuşi face pe eroina, repetaţi procedeul.
Tinctura de iod pare a fi şi ea inamicul căpuşelor. Cum funcţionează: îmbibaţi un tampon de vată în tinctură şi tineţi-l pe căpuşă în stil mafiot pentru vreo 3-4 minute. Va ceda şi se va desprinde. Din nou, dacă se încăpăţânează, repetaţi operaţiunea, putând să mai picuraţi câţiva stropi pe tamponul de vată, în timp ce-l ţineţi pe căpuşă.
Acetona vă poate scăpa atât de lacul de unghii, cât şi de căpuşe. Se înmoaie un tifon în acetonă cu care se tamponează insecta.
Aceste metode sunt recomandate, pentru că dacă se încearcă scoaterea sau ruperea forţată a căpuşei, îi va rămâne capul în piele şi atunci se va produce infecţia. După ce aţi îndepărtat pârdalnica, în mod eficient, fără ca părţi din ea să rămână în piele, dezinfectaţi locul faptei cu iod şi spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun. De asemenea, puteţi să aplicaţi pe locul respectiv alifie de gălbenele cu propolis.
Totuşi, aceste metode trebuie folosite doar atunci când nu aveţi încotro. În rest, când vă confruntaţi cu o astfel de situaţie, consultaţi un medic care să îndepărteze căpuşa ca la carte şi să prescrie tratamentul corespunzător.
Vă doresc să vă bucuraţi de vremea frumoasă care se face simţită!
sâmbătă, 19 mai 2012
Metode de combatere
sâmbătă, 19 mai 2012
Etichete:
acetona,
capuse,
dimenisiuni capusa,
masuri,
model capuse,
padure,
solutii,
tinctura de iod
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu