luni, 29 iunie 2015

BAC

luni, 29 iunie 2015
Azi, 29 iunie 2015, încep probele scrise la BAC. Da, puteți să vă panicați. Acum e momentul! Acum și atunci când vor fi afișate rezultatele.

În ultimii ani s-a creat multă agitație pe tema acestui examen și a ratei de promovabilitate. Cauza? Camerele de supraveghere, care, chipurile, ar stresa atât de tare tinerii absolvenți încât aceștia se pierd cu firea și în loc să ia nota 10, iau nota 5. Deși trebuie "minim șasă" ca să treci, adicătelea să promovezi.

Tind să cred că e adevărat. Acest sistem de supraveghere chiar influențează rezultatele. În rău. De exemplu, pe vremea când am așteptat și eu 3-4 ore (asta era media de așteptare, te amenințau să fii în sala de examen înainte de 8, iar subiectele erau distribuite pe la 11, că doar ce emoții, foame, sete - cu toate că de sete nu mă pot plânge, aveam o sticlă de apă de juma de L, lăsată peste noapte în sală, să fiarbă bine) să susțin probele scrise, în lipsa camerelor de supraveghere am văzut cum se făcea "schimb de experiență" pe marginea subiectelor aflate cu puțin timp înaintea prostimii. Am văzut și bluze țesute din "copiuțe". Am văzut note astronomice luate de colegi care de abia se descurcau la o materie sau alta. Și e greu de crezut că o persoană a avut o revelație divină în ziua examenului, după ce 4 ani ai văzut-o în acțiune și știai ce poate. Am văzut multe, de aia am și folosit atât de des verbul, să mă asigur că am subliniat această stare de fapt.

Ei, acești tineri absolvenți, după ce au susținut probele, cu ajutor divers, au ajuns studenți la mari universități din țară, din Europa și din lume. Acum, serios, mai ajungeau ei studenți eminenți dacă intelectul lor era bruiat de niște camere de supraveghere? Nu mai ajungeau. QED.
Partea importantă e că după vreo 5 ani trece stresul generat de BAC. Cinci ani după BAC am tot avut coșmaruri că întârzii, nu mai pot intra în sală, nu știu răspunsul la subiecte. Cinci ani, atât aveți de îndurat. Sau acum, dacă există dovadă video și audio, o să îndurați pentru totdeauna?

Și pentru ca această minunată postare să nu fie complet lipsită de sens, vă las calendarul probelor scrise. Succes!


Probele scrise:
29 iunie - Limba si literatura romana
30 iunie - Limba si literatura materna
1 iulie - Proba obligatorie a profilului
3 iulie - Proba la alegere a profilului si specializarii
 6 iulie - Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) 6 iulie - Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)
7 - 9 iulie - Rezolvarea contestatiilor
10 iulie - Afisarea rezultatelor finale
Sesiunea august-septembrie 2015
13 - 17 iulie - Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
17-18 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana
17-18 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna
18-19 august - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala
20 - 21 august - Evaluarea competentelor digitale
Probele scrise: 24 august - Limba si literatura romana
25 august - Limba si literatura materna
26 august - Proba obligatorie a profilului
28 august - Proba la alegere a profilului si specializarii
31 august - Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00) 1-2 septembrie - Rezolvarea contestatiilor 3 septembrie - Afisarea rezultatelor finale

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Pocket