miercuri, 17 februarie 2016

Cartea de miercuri

miercuri, 17 februarie 2016
Ar trebui sa modific puțin titlul acestei rubrici pentru că voi scrie, din nou, despre o carte a autorului american John Grisham. Altă carte, nu tot aceeași despre care am vorbit aici sau aici.

... Și vreme e ca să ucizi (A Time to Kill - în original) este romanul de debut al lui John Grisham, publicat în 1989.

Deși a ajuns unul dintre cele mai cunoscute și apreciate romane ale sale, ...Și vreme e ca să ucizi a început să primească atenție abia după apariția altor cărți ale autorului: Firma, Clientul sau Dosarul Pelican.

Povestea are loc în Clanton-ul anilor 80, favoritul lui Grisham, acolo unde doi țărănoi albi, aflați sub influența alcoolului și a prostiei, consideră că batjocorirea unei fetițe în vârstă de 10 ani este cea mai pură distracție de care ar putea avea parte. Fiindcă zicala ”Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul” nu e mincinoasă, cei doi se laudă cu fiecare ocazie cu isprava lor, ceea ce va duce la arestarea lor.
Convins că cei doi nu vor primi o pedeapsă pe măsura faptei comise asupra fetiței lui, tatăl acesteia, Carl Lee Hailey, este hotărât să își facă dreptate cu mâna lui. Mână în care va ține o armă de foc cu care îi va lichida fără milă pe cei doi. Revoltător! Dar detaliul care dă o cu totul altă nuanță situației este culoarea pielii unora dintre personaje, Carl Lee Hailey și fetița lui, Tonya, sunt afro-americani. 

Prima parte a poveștii se încheie aici pentru a face loc alteia, celei a procesului de judecată a lui Carl Lee Hailey pentru crima comisă. În scenă intră avocatul favorit al lui Grisham, Jake Brigance - imaginea idealizată a autorului și el de profesie avocat - care va încerca să aducă dreptate și, mai ales, liniște unui tată tulburat. 

Pe firul poveștii intră Ku Klux Klan-ul, reprezentanții comunității religioase afro-americane și alte soiuri de agitatori care complică și mai mult lucrurile.

Și pentru că am observat că am tendința de-a divulga cam multe detalii din cărțile pe care le citesc, am să vă invit să citiți și voi acest roman pentru a vedea cum se desfășoară acțiunea și mai ales care este deznodământul. Promit o lectură plină de suspans până chiar în ultima clipă, lectură care se află în top 3 cele mai bune cărți semnate John Grisham citite de mine.

Romanul a fost ecranizat în anul 1996, în regia lui Joel Schumacher, cu Matthew McConaughey, Ashley Judd, Samuel L. Jackson și Sandra Bullock în rolurile principale.

Cartea a apărut la editura rao.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Pocket