miercuri, 6 aprilie 2016

Cartea de miercuri

miercuri, 6 aprilie 2016
Am citit a doua oară cartea despre care am să vă scriu azi. Cred că prima dată am citit-o la o vârstă nepotrivită. Acum, după câțiva ani, am înțeles totul altfel, fiindcă m-am familiarizat mai bine cu una din temele abordate în cuprinsul cărții și-a căpătat un sens nou.

Să ucizi o păsare cântătoare (To Kill a Mocking Bird - în orginal) a fost până nu de mult singurul roman - în 2015 a apărut cel de-al doilea roman al ei, Du-te și pune un străjer - publicat de autoarea americană Harper Lee, în anul 1960. La scurt timp după lansare (1961), autoarea a fost distinsă cu un premiu Pulitzer și a căpătat recunoaștere internațională pentru această scriitură.

Acțiunea romanului este plasată în Maycombul - oraș din sudul Americii de Nord - anilor 1930 și este povestită de unul din personajele - copii, ajuns la maturitate. 

Jeremy ”Jem” și Jean Louise ”Scout” Finch își trăiesc viața în tihnă alături de tatăl lor, Atticus Finch - avocat și de Calpurnia, negresa slujnică în casă, dar parte din familie. Zilele li-s lungi, timpul se scurge cu încetinitorul - ce n-aș da pentru așa lux! - așa că cei doi copilandrii trebuie să își găsească încontinuu alte și alte distracții. Una dintre acestea e să dea târcoale unei case din vecini, care e învăluită în mare mister și groază. Imaginația lor nu cunoaște limite atunci când vine vorba de-a presupune ce anume se întâmplă în spatele ușilor închise ale casei Radley.

Distracția celor doi este umbrită de activitatea juridică a tatălui lor, care primește să apere un negru din oraș acuzat de fapte reprobabile comise asupra unei fetișcane albe. Copiii se implică atât cât știu și cât pot în acest proces care va avea un final previzibil.

Să ucizi o pasăre cântătoare este un roman complex, un roman al devenirii celor doi copii Finch, care învață că oamenii sunt concepuți diferit și că nu toți pot fi împărțiți în buni și răi, iar dreptatea nu e întotdeauna de partea celor care ar merita-o. E un roman al prieteniei, al toleranței, al descoperirii, a cărui esență stă chiar în titlu, explicat la un moment dat: e păcat să ucizi o pasăre cântătoare, incapabilă de rău și distrugeri, lasată pe pământ doar spre încântarea noastră.
Una din acele cărți care se citește pe nerăsuflate.

Romanul a apărut la editura Polirom și a fost ecranizat în anul 1962 cu actorul Gregory Peck în rolul avocatului Atticus Finch.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Pocket