miercuri, 13 aprilie 2016

Cartea de miercuri

miercuri, 13 aprilie 2016
Cartea despre care vă scriu astăzi se află în strânsă legătură cu cea despre care am povestit săptămâna trecută, Să ucizi o pasăre cântătoare. Nu doar că e scrisă de aceeași autoare - Harper Lee, dar Du-te și pune un străjer (Go Set a Watchman - în original) este de fapt lutul din care-a fost modelat romanul de debut al scriitoarei americane.
Romanul a fost publicat pe 14 iulie 2015 și deși inițial a fost considerat o continuare pentru Să ucizi o pasăre cântătoare, s-a dovedit a fi prima schiță a aceluiași roman, care a fost semnificativ modificat până a se ajunge la varianta lui finală. Asta se poate deduce și din faptul că în acest roman se regăsesc multe pasaje care au ajuns în Să ucizi o pasăre cântătoare. Oficial, vorbesc mai mult despre alt roman decât cel pe care ar trebui să pună accent această postare.
Du-te și pune un străjer are acțiunea plasată în același Maycomb, dar douăzeci de ani mai târziu. Jean Louise ”Scout” Finch se întoarce în orășelul natal, acolo unde o așteaptă un tată ajuns de bătrâneți, mult iubită mătușa, Alexandra și un bun prieten din copilărie, Hank. Soarta fratelui ei, Jem, fiind prea devreme curmată.
Obișnuită cu traiul din New York lui Scout îi este greu să trăiască după normele sociale ale Maycomb-ului. Dar încet-încet începe să cocheteze cu ideea de-a se reîntoarce definitiv acasă, mai ales că tatăl ei pare a avea mare nevoie de ajutorul ei.
Totul se spulberă în momentul în care descoperă că atât tatăl ei, reputatul avocat Atticus Finch, pe care-l așezase pe-un piedestal încă de când era copilă, cât și Hank susțin niște oameni și niște idei care contravin idealurilor după care alege să se ghideze ea în viață. Pe scurt, descoperă că doi dintre cei mai apropiați oameni susțin principiul ”separați, dar egali” când vine vorba de populația afro-americană din oraș.
Și cum în ultima vreme îmi place să identific tâlcul titlului unei cărți, în acest punct ni se explică printr-o replică a lui Scout, care zice că a fost atât de oarbă în ceea ce-i privește pe cei dragi, încât ar fi avut nevoie de-un străjer care să-i arate calea și poate nici chiar așa nu ar fi văzut-o.
Atmosfera acestui roman e mult mai alertă și mai tensionată decât în cel de debut și aș zice că editorii au fost inspirați să-i ceară lui Harper Lee revizuirea variantei inițiale a romanului.
Cartea a apărut la editura Polirom și deocamdată nu se cunosc detalii privind o eventuală adaptare cinematografică.

Foto

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Pocket